Ekologiskt som princip, en renare värld till de efterkommande leden

Ekologiskt som princip, en renare värld till de efterkommande leden

Ekologiskt som princip, en renare värld till de efterkommande leden

Ekologiska produkter » Kallpressad ekologisk rypsolja

Kallpressad ekologisk rypsolja från Trifol

Den ekologiska Hemmatäppan-rypsoljan uppfyller även den mest krävande konsumentens behov. Den tillverkas med kallpressningsmetoden av miljövänlig inhemsk ekologisk ryps och den är därför fri från rester från växtskyddsmedel och är en aromrik produkt. I naturligt tillstånd är rypsoljans fettsyrasammansättning idealisk och man har i flera studier konstaterat att oljans näringsmässiga egenskaper är utmärkta. Den är rik på växtsteroler som sänker kroppens kolesterolnivåer och tillhör därför gruppen av framtidens funktionella livsmedel.

Användning av ekologisk rypsolja i matlagningen

Den ekologiska rypsoljan med sin svaga nötsmak lämpar sig för alls slags matlagning. Den lämpar sig utmärkt för stekning av vilt och annat kött, för bakverk, salladssåser, marinader och för lätta bredbara pålägg. Oljemängden i bakverk kan vara till och med hälften av vad man är van vid i jämförelse med halterna av smör och margariner. En skvätt olja lämpar sig överraskande bra i många saker och den ger en fyllig och mjuk arom. Man kan hitta på läckra kombinationer och recept genom att modigt prova sig fram.

Den kallpressade oljans hållbarhet

Den kallpressade oljans mångsidiga fettsyrasammansättning gör den mer känslig för oxidation än en raffinerad industriellt modifierad vanlig matolja. Den höga antioxidanthalten skyddar i sin tur oljan mot härskning. När oljan förvaras på en sval plats och skyddad mot ljus såsom i kylskåpet eller i kylrummet behåller den kallpressade oljan sina egenskaper mycket väl. Upphettad olja ska inte förvaras för nästa livsmedelsanvändning efter som oxidationen fortsätter i växtoljor ännu efter upphettningen. Oljan har förpackats som kall och i en modifierad atmosfär (kväve), varvid vakuum uppstår och därigenom förhindrar flaskan från att klämmas ihop.

Näringsinnehåll i genomsnitt

100 g rypsolja innehåller:

  • energi 3804 kJ/906 kcal
  • protein 0 g
  • kolhydrater 0 g
  • fett 100 g
  • varav omättade fettsyror 6 g
  • monoomättade 64 g
  • polyomättade 30 g

Kolesterol 0,0 mg RTL
Vitaminer och förstadier:
E-vitamin 20 mg
K-vitamin 150,0 ug SUM
Steroler:

  • sitosterol 402 mg
  • kampesterol 146 mg
  • stigmasterol 60 mg

Förpackning: Oljan finns tillgänglig i 0,5 liters flaskor och i 5 liters kanistrar
Tillverkare: Trifol Oy, Sievi

REKOMMENDERA OSS

Facebook Twitter 0Share