Ekologiskt som princip, en renare värld till de efterkommande leden
Ekologiska produkter » Kallpressad ekologisk rypsolja
Den ekologiska rypsoljan med sin svaga nötsmak lämpar sig för alls slags matlagning. Den lämpar sig utmärkt för stekning av vilt och annat kött, för bakverk, salladssåser, marinader och för lätta bredbara pålägg. Oljemängden i bakverk kan vara till och med hälften av vad man är van vid i jämförelse med halterna av smör och margariner. En skvätt olja lämpar sig överraskande bra i många saker och den ger en fyllig och mjuk arom. Man kan hitta på läckra kombinationer och recept genom att modigt prova sig fram.
Den kallpressade oljans mångsidiga fettsyrasammansättning gör den mer känslig för oxidation än en raffinerad industriellt modifierad vanlig matolja. Den höga antioxidanthalten skyddar i sin tur oljan mot härskning. När oljan förvaras på en sval plats och skyddad mot ljus såsom i kylskåpet eller i kylrummet behåller den kallpressade oljan sina egenskaper mycket väl. Upphettad olja ska inte förvaras för nästa livsmedelsanvändning efter som oxidationen fortsätter i växtoljor ännu efter upphettningen. Oljan har förpackats som kall och i en modifierad atmosfär (kväve), varvid vakuum uppstår och därigenom förhindrar flaskan från att klämmas ihop.
100 g rypsolja innehåller:
Kolesterol 0,0 mg RTL
Vitaminer och förstadier:
E-vitamin 20 mg
K-vitamin 150,0 ug SUM
Steroler:
Förpackning: Oljan finns tillgänglig i 0,5 liters flaskor och i 5 liters kanistrar
Tillverkare: Trifol Oy, Sievi