Periaatteena luomu, perintönä puhtaampi maailma

Periaatteena luomu, perintönä puhtaampi maailma

Periaatteena luomu, perintönä puhtaampi maailma

Viljelijäohje

Luomuviljely ja sadonkäsittelyohjeistus

Luomuviljelyssä ja luomutuotteiden jalostuksessa noudatetaan tarkasti ennalta sovittua menettelyä. Siksi Trifol Oy on koonnut sadonkäsittelyohjeistuksen kaikille sopimusviljelijöilleen. Tutustu ohjeisiimme ja kysy tarvittaessa lisää.

Kylvö

Rypsi kylvetään lämpimään ja juolavehnästä vapaaseen maahan.
Kylvösyvyyttä tarkkailtava huolellisesti (10-20mm).
Siemenmäärä 8-12 kg/ha.

Puinti

Ennen puinnin aloittamista kuljetukseen käytettävät kärryt puhdistetaan huolellisesti.
Puintiajankohdan tarkempaan määrittelyyn auttaa Trifol Oy:n korjuuaikamäärityspalvelu (koskee vain sopimusviljelijöitä).
Puinti suoritetaan syyskuun loppupuolella siementen ollessa tumman violetteja (huom. vihreiden siementen osuus oltava alle 2 %).
Puinnissa tulee noudattaa aavistuksen löysää puintia (säädetään väljästi).
Tuleentumatonta kasvustoa ei kannata korjata. Vihreät siemenet aiheuttavat vakavan värivirheen öljyyn, ja saattavat johtaa koko erän hylkäämiseen.
Puinnin jälkeinen maksimiaika ennen kuivaamista on 3 tuntia. Pienikin lämmönnousu kuormassa aiheuttaa makuvirheitä ja pilaa raaka-aineen.

Kuivaus

Kuivaus onnistuu normaalissa pakettikuivaajassa täysillä erillä.
Kuivausilman lämpötila ei saa missään vaiheessa ylittää 70 astetta (vaatii yleensä suuttimen vaihdon).
Loppukosteuden on osuttava 6-8 % väliin. Tuoreempi tavara lämpenee varastoinnin aikana ja kuivemmasta ei saada enää öljyä irtoamaan.
Edellä mainittu kosteusväli on myös vastaanoton ehtona.

Säilytys

Tilalla mahdollisesti olevia ylivuotisia siemeneriä ei saa sekoittaa keskenään vaan ne on toimitettava erillään.
Siementen säilytys ennen noutoa on tapahduttava kosteudelta, jyrsijöiltä ja linnuilta suojatussa paikassa (hiirien tai lintujen jätöslöytö tai vieras haju aiheuttaa koko erän hylkäämisen).
Siemenet pakataan puhtaisiin sinettiteipillä suljettuihin suursäkkeihin (max 1200 kg), joihin merkitään selvästi viljelijän nimi ja yhteystiedot.

Näytteet ja asiakirjat

Raakatavaranäytteen (n. 3 kg) mukana on toimitettava alustava arvio sadon kilomäärästä ja luomutarkastuspöytäkirjan kopio lokakuun 15. päivään mennessä (mahdollinen viivästyminen vaikuttaa sisäänostojärjestykseen). Siementoimituksen saatteena on oltava:

  • Tarkastuspäätös
  • Asiakirjaselvitys
  • Tarkastuspöytäkirjan ensimmäinen sivu
  • Toimijanvakuus

Sisäänostoaikataulusta voi tiedustella allekirjoittaneelta, pääsääntöinen järjestys on sopimuksentekojärjestys. Jos haluat kysyä lisää toiminnastamme, ota rohkeasti yhteyttä.

Trifol Oy:n puolesta,

Jouni Holsti

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa